• Mladost
  • Zlatiborski krug
  • Zlatiborski krug
  • Volonterizam
  • Mladi za stare
  • radionica cmok

Okrugli sto - Formiranje saveta za rodnu ravnopravnost u opštini Čajetina

  • Okrugli sto

Udruženje građana Zlatiborski krug organizovalo je 24.4. 2009. u velikoj sali SO Čajetina okrugli sto sa temom ,,Formiranje saveta  rodnu ravnopravnost u opštini Čajetina,,.
Okruglom stolu prisustvovalo je 30 učesnika iz redova odbornika, Opštinskog veća, Načelnik SO, potpredsednik, pomoćnica predsednika, predsednik skupštine, članovi omladinske organizacije CMOK koji su delili promotivni materijal prisutnima, kao i građani/ke.

Voditeljke okruglog stola bile su istaknute dugogodišnje aktivistkinje iz ove oblasti:

G-đa  Sonja Drljević, osnivačica i koordinatorka projekta Ženski centar- Ženska mreža, i članica Saveta za ravnopravnost polova u Vladi Republike Srbije. Gospođa Drljević je predstavila  pravnu regulativu iz ove oblasti, međunarodna i državna dokumenta koja obavezuju kako državu, tako i lokalne samouprave na ostvarenje uslova za uspostavljanje principa rodne ravnopravnosti.
Posebna pažnja posvećena je Nacionalnoj strategiji o poboljšanju položaja žena, usvojena u februaru 2009. g-đa Jovanka Brkić, osnivačica i koordinatorka organizacije  Žene u akciji iz Velike Plane.

Gospođa Brkić je govorila o iskustvima pomenute organizacije prilikom aktivnosti za formiranje komisije za rodnu ravnopravnost u opštini Velika Plana. Za prisutne su bile veoma značajne informacije o ingerencijama ovog opštinskog tela, načinima njegovog finansiranja i opisu aktivnosti.

G-đa Rada Gujaničić, predsednica Ženskog centra iz Užica koja je prisutne upoznala sa dosadašnjim iskustvima i rezultatima ove organizacije u borbi protiv diskriminacije žena navodeći konkretne primere. Ona je, takođe, navela i zajedničke aktivnosti svoje i organizacije Zlatiborski krug u cilju unapređenja položaja žena u Zlatiborskom okrugu, pre svega, žena iz seoskih MZ.

Koordinatorke projekta  Fomiranje saveta za rodnu ravnopravnost u opštini Čajetina i organizatorke okruglog stola – Zorica Milosavljević i Ivana Milojević zahvalile su se svima na ukazanoj podršci i izrazile zadovoljstvo što su od ukupnog broja prisutnih 1/3 muškarci. Ovom prilikom najavljeno je da će se organizovati još jedan okrugli sto na istu temu u prvoj polovini meseca juna  čiji će gosti biti iz Uprave za rodnu ravnopravnost Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Kategorija vesti: