• Mladost
  • Zlatiborski krug
  • Zlatiborski krug
  • Volonterizam
  • Mladi za stare
  • radionica cmok

"Klimatski paket" uskoro pred mladima u Srbiji

Deca i mladi u Srbiji uskoro će dobiti domaću verziju inovativnog, interaktivnog udžbenika o klimatskim promenama pod nazivom „Klimatski paket”.

Reč je o inovativnom obrazovnom paketu za predškolce, osnovce i srednjoškolce koji će doprineti podizanju svesti i nivoa upotrebljivog znanja o klimatskim promenama i njihovim posledicama na živi svet na planeti.

Osim što se u ovoj oblasti kriju najvažnije i najtraženije profesije budućnosti, neophodno je nove generacije obrazovati u pravcu očuvanja i regeneracije životne sredine, kako bi obezbedili zdraviju, bezbedniju i čistiju sutrašnjicu.

Paket će sadržati udžbenik prilagođen nastavi za decu u osnovnim i srednjim školama, preko 100 kviz-kartica za interaktivnu proveru znanja, mapu-poster klimatskih promena, kao i poseban priručnik za predavače.

Paket će tokom avgusta biti preveden na srpski sa lokalnim primerima i prikazima realnih uslova i tako prilagođen potrebama domaćeg obrazovnog sistema. Adaptacija „Klimatskog paketa” podrazumeva i niz treninga za predavače iz oblasti biologije, geografije, fizike i zaštite životne sredine.

Upravo u te generacije polažemo nade da isprave propuste koje smo napravili do sada i ozdrave planetu za srećan i zdrav život onih koji je iz naših ruku nasleđuju. Zbog toga je obrazovanje usmereno na klimatske promene od prvih školskih dana ključno za formiranje stava i svesti mladih, a „Klimatski paket” pruža znanja i svojom interaktivnom prirodom angažuje mlade od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta.

Adaptacija i nadgradnja “Klimatskog paketa” za potrebe rada sa decom i omladinom u Srbiji poverena je organizacijama Ambasadori održivog razvoja i životne sredine, UG Zlatiborski krug i Mikser koje su udružile bogata znanja i iskustva iz oblasti održivog razvoja i obrazovanja mladih kako bi odgovorile na potrebe Generacije Z u školskim klupama i pružile slobodu učenicima da kreiraju, istražuju, udružuju se i uče u ambijentu koji je njima najprirodniji.

„Klimatski paket” je nastao u Rusiji 2015. kao deo međunarodnog pilot-projekta Programa Ujedinjenih nacija za razvoj –UNDP Izvorni paket (http://climate-box.com/) je kreirao interdisciplinarni tim ruskih eksperata uključujući klimatologe, geografe, biologe, ekonomiste, stručnjake za životnu sredinu, nastavnike. Do sada, paket je preveden i sproveden u još sedam država istočne Evrope i centralne Azije.

Srpska adaptacija udžbenika odvija se u okviru projekta u oblasti klimatskih promena koji sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz tehničku podršku Programa UN za razvoj i finansijsku podršku Globalnog fonda za zaštitu životne sredine (GEF). Adaptacija Klimatskog paketa se sprovodi u okviru pripreme izveštaja Republike Srbije prema UNFCCC koju realizuje Ministarstvo zaštite životne sredine uz tehničku podršku Programa UN za razvoj (UNDP) i finanisijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF). Klimatski paket za Srbiju pripremaju Ambasadori održivog razvoja, Mikser i Udruženje građana Zlatiborski krug.

Kategorija vesti: