• Mladost
  • Zlatiborski krug
  • Zlatiborski krug
  • Volonterizam
  • Mladi za stare
  • radionica cmok

Humanitarna akcija za uređenje i opremanje kupatila za decu sa invaliditetom u Osnovnoj školi u Čajetini

  • Humanitarna akcija

Radi poboljšanja uslova za decu sa invaliditetom, učenike osnovne škole u Čajetini i korisnike Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju „Zračak“ udruženje Zlatiborski krug i OŠ „Dimitrije Tucović“ su sklopili Ugovor o uređivanju i opremanju kupatila-toaleta  namenjenog ovoj deci i pokrenuli humanitarnu akciju „Pomažući drugima gradimo sebe“.

Po definiciji koju je dao UNESKO, inkluzivno obrazovanje se odnosi na mogućnost škole da svoj deci, bez obzira na različitosti, obezbedi kvalitetno obrazovanje. Inkluzija se definiše i kao proces prepoznavanja i zadovoljavanja različitih potreba dece kroz povećanje učešća u učenju, društvenom životu zajednice i smanjenju isključivanja iz školovanja.

Zlatiborski krug, kroz programe koje realizuje već godinama radi na poboljšanju položaja dece sa smetnjama u razvoju, a od 2014. godine je pružalac usluge socijalne zaštite Dnevni boravak za decu sa smettnjama u razvoju u Čajetini. Osnovna škola „Dimitrije Tucović“ je dala svoj prostor za Dnevni boravak i u saradnji sa Zlatiborskim krugom uspešno radi na poboljšavanju uslova za korisnike i unapređivanju inkluzije.

S obzirom na činjenicu da školski toaleti nisu prilagođeni potrebama dece sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, učenika škole i korisnika „Zračka“, uprava osnovne škole „Dimitrije Tucović“ i Zlatiborski krug  su sklopili Ugovor o uređivanju i opremanju kupatila-toaleta  namenjenog ovoj deci. Prema rečima Milke Vasiljević, direktorke škole, organizuju se različite aktivnosti za unapređivanje nastavnog procesa u skladu sa inkluzivnom praksom, obuke za nastavnike, nabavka nastavnih sredstava prilagođenih deci sa smetnjama u razvoju, a tokom prošle godine je opremljen i Centar za asistvinu tehnologiju.

Što se tiče obrazovnih potreba dece sa smetnjama u razvoju, kako kaže direktorka, u školi se trude da se inkluzija unapređuje, ali škola nema dovoljno sredstava da sve sadržaje prilagodi potrebama učenika sa invaliditetom i  korisnika Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju.

Škola je opredelila prostoriju za kupatilo-toalet za učenike sa invaliditetom i korisnike Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju, ali su potrebna novčana sredstva za adaptaciju, uređenje i opremanje u skladu sa  potrebama korisnika.

Kategorija vesti: