• Mladost
  • Zlatiborski krug
  • Zlatiborski krug
  • Volonterizam
  • Mladi za stare
  • radionica cmok

Formiranje saveta za rodnu ravnopravnost - drugi okrugli sto

Udruženje građana ,,Zlatiborski krug,, uspešno nastavlja aktivnosti projekta javnog zastupanja čiji je cilj formiranje stalnog skupštinskog tela –Saveta za rodnu ravnopravnost u Čajetini.
Zahtev za formiranje Saveta za rodnu ravnopravnost predat  je 15.06. i čeka se na njegovo usvajanje u Skupštini.

U cilju blagovremenog informisanja javnosti o važnosti uspostavljanja lokalnih mehanizama  za ravnopravnost, koordinatorke projekta Zorica Milosavljević i Ivana Milojević organizovale su drugi okrugli sto na ovu temu koji je održan u gradskoj biblioteci  u Čajetini 19.06.2009. godine.
 Gosti i predavači okruglog stola bili su Pavle Karlečik, predsednik Komisije za rodnu ravnopravnost u u opštini Zrenjanin, kao i Jasna Vujačić, iz Uprave za rodnu ravnopravnost pri Ministarstvu za rad i socijanu politiku iz Beograda.

Pored predstavnika civilnog sektora kojima je okrugli sto uglavnom bio namenjen, učesnici okruglog stola  bili su odbornici, pomoćnica Predsednika opštine Bojana Božanić,  kao i  Sonja Drljević iz Beograda, osnivačica i aktivistkinja  organizacije Ženska mreža iz Beograda, Radmila Gujaničić iz Užica ispred Ženskog centra i Vesna Kulašević, članica saveta za rodnu ravnopravnost grada Užica.

Predavači su istakli važnost podrške lokalne samouprave u osnivanju i širenju lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost i podsetili na  obavezu implementacije međunarodnih konvencija  ratifikovanih  od strane države Srbije, kao i domaću zakonsku regulativu iz ove oblasti.

 I najzad, predavači i prisutni su uputili  korisne  sugestije koje će članovima ,,Zlatiborskog kruga,, biti od izuzetne koristi  u daljem radu, a takođe i u radu budućeg  Saveta u Čajetini.

Kategorija vesti: