• Mladost
  • Zlatiborski krug
  • Zlatiborski krug
  • Volonterizam
  • Mladi za stare
  • radionica cmok

Započet projekat Klub za stare u Čajetini

  • Klub za stare
  • Klub za stare u Čajetini

U Čajetini je, početkom jula, udruženje građana Zlatiborski krug započelo realizaciju projekta Klub za stare.

U opštini Čajetina, po podacima iz 2007. ima 6.177 starih iznad 50 godina. Tokom 2011. godine Zlatiborski krug je pokrenuo proces izrade i usvajanja Lokalnog akcionog plana za stare, a u procesu izrade kao glavni problemi starih su definisani: neuključenost penzionera u društveni život lokalne zajednice, nedostatak kulturno-edukativnih programa za stare, nepostojanje uslova za samoorganizovanje, druženje i kvalitetno provođenje vremena...

Veliki broj starih živi u selima van Čajetine i Zlatibora, gde su izolovani, nedovoljno informisani i nedovoljno aktivni. Prilikom dolaska u Čajetinu zbog zdravstvenih pregleda ili administrativnih obaveza, oni nemaju gde da se okupe, odmore i provedu vreme do povratka u svoja sela i da se pri tome informišu o dešavanjima u opštini bitnim za život penzionera.

U saradnji sa Savezom penzionera Čajetine, Zlatiborski krug je osmislio projekat čiji je cilj unapređenje kvaliteta života starih osoba uspostavljanjem Kluba za stare.

Nakon uređenja i opremanja prostora, koji ustupa Savez penzionera, stari  dobijaju mesto gde mogu da se informišu, odmore i druže uz TV, dnevne novine i društvene igre.

Stari koji iz okolnih sela dolaze u Čajetinu, iz medicinskih ili administrativnih razloga, dobijaju priliku da se u Klubu odmore i osveže dok čekaju prevoz za povratak.

Članovi Volonterskog socijalnog servisa će učestvovati u organizaciji i realizaciji  edukativnih programa i okupaciono-kreativnih radionica. Volonteri – medicinski radnici i psiholozi će u Klubu držati predavanja o očuvanju zdravlja u starosti, o psihološkim i socijalnim promenama kod starih osoba i o načinima prevazilaženja problema koji se javljaju u starosti. Volonteri - penzioneri će u Klubu moći  svoja znanja i iskustvo da  prenose mladim sugrađanima u okviru radionica ručnih radova i pripreme starinskih poslastica, a mladi volonteri će pomagati zainteresovanim penzionerima u radu na računaru i savladavanju informativno komunikacionih tehnologija. Na taj način se nastavlja započeta međugeneracijska saradnja u Čajetini.

Pokretanjem Kluba za stare, penzioneri će dobiti prostor u kojem mogu samostalno da organizuju različite proslave, da razmenjuju usluge i organizuju kulturno obrazovne sadržaje.

Projektom je predviđeno i formiranje biblioteke u okviru Kluba, tako da  će se organizovati akcije prikupljanja knjiga, koje će predstavljati i vid promocije aktivnog života i u starosti.

Projekat traje četiri meseca, a podržava ga Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike.

O svim dešavanjima tokom realizacije projekta, vesti će se postavljati na internet portalu omladinske organizacije (www.cmok.org.rs) na strani Mladi za stare.

Kategorija vesti: